Шұбат – көптеген қазақстандықтар үшін күнделікті тағам рационындағы сүйікті өнім болып табылады. Оның адам денсаулығына шипалы пайдасы туралы көп айтылады. Осыған қарамастан, қазақстандық және чехиялық сарапшылардың жаңа зерттеулері (1) бойынша біздің табиғи, таза өнім деп есептеп жүргеніміздің де қауіпті болуы мүмкін екендігін дәлелдеді. Маңғыстау облысынан алынған сынамалар сараптамасы түйе сүтінде қатерлі ісік пен репродуктивті жүйенің бұзылуына соқтыратын уытты заттардың жоғары концентрациясы болатынын көрсетті(2). Ластану көзі – өндіріс ошақтары: ескі конденсаторлар, қараусыз құрылыс алаңдары мен шахталар, сонымен қатар қалдықтар мен кәріз суларының қауіпті қоймаларының қорғаусыз аймақтары(3). Сарапшылар билік органдарын (4) кідірмей тиісті іс-шара қолдануға, фермерлерді – үй жануарларын ластанған территорияларға жібермеуге, ал тұтынушыларды – тамақ өнімдерін мұқият таңдауға шақырады (5).